Een goede kelder is heel prettig: je hebt extra ruimte in huis die je goed kan benutten.
Vaak willen mensen een kelder als extra opbergruimte of bijvoorbeeld als kantoor waar het steeds dezelfde temperatuur is.
Maar dan moet de kelder wel droog zijn.
Vocht in de kelder is niet alleen lastig maar kan ook de constructie van de woning aantasten. Ter voorkoming van problemen moet een vorm van kelderdichting worden toegepast om de kelder droog te krijgen en te houden. Het vochtvrij maken is een arbeidsintensieve klus die om een deskundige aanpak vraagt.
AArox is de deskundige bij uitstek om vocht te verdrijven.
Vocht in de kelder – oorzaken
Vocht in de kelder wordt voornamelijk veroorzaakt door het optrekken van grondwater in de keldervloer of keldermuur. Door klimaatverandering regent het niet vaker, maar wel harder en langer. De muren van de kelder staan dan onder hoge druk van het grondwater. Daardoor sijpelt vocht makkelijk in het metselwerk. Het ontbreken van een goede ventilatie in de kelderruimte speelt ook een grote rol bij vochtproblemen.
Vochtige lucht die nergens naartoe kan, condenseert op de koude muur en dan worden de muren vochtig. Bij een vochtige kelder is meestal de oorzaak condensvorming en wateroptrekking aan de buitenkant.
Vocht in de kelder – gevolgen
Een vochtige kelder zorgt voor de groei van schimmels, algen en mossen én trekt allerlei ongedierte aan. De schimmels en de zeer hoge luchtvochtigheid in een vochtige kelder is slecht voor uw gezondheid.
Vocht beschadigt de constructie van de woning.
In- en op de vochtige keldermuren vormen allerlei zouten. Er vormen zich kristalstructuren en raken de pleisterlagen beschadigd. Daardoor en door de hoge luchtvochtigheid is een vochtige kelder niet geschikt als extra leefruimte of als opslagplaats.
Vocht in de kelder – oplossing
Het vochtprobleem oplossen en de kelder vochtvrij gebeurt meestal door bekuiping. Bij een bekuiping worden de muren van de kelder zoveel mogelijk afgekapt om zo vast te kunnen stellen waar het grondwater door de muren sijpelt.
Deze lekken worden dan met een speciaal vulmiddel waterdicht afgedicht. Na een droogtijd (24 tot 48 uur) worden er nog verschillende fixeerlagen en cementeringslagen aangebracht om de keldermuren volledig waterdicht te krijgen.
Dit proces kan drie tot vier dagen in beslag nemen. Alleen als de keldervloer echt helemaal waterdicht is kan de vochtbestrijding echt een succes zijn. Anders moet er een nieuwe gewapende vloerplaat worden gemaakt.
De hele constructie van de kelder moet natuurlijk voldoende stabiel zijn. Anders kunnen er scheuren in de waterdichte lagen ontstaan waardoor alsnog vocht kan doorsijpelen. Dit kan eigenlijk allen door een deskundige als AArox worden gedaan. Dan weet u zeker dat u van uw vochtprobleem in de kelder af bent.