Een vloer uit gewoon beton kan met elke vloerverf gecoat worden. Bij polierbeton is er iets meer werk aan de winkel. Polierbeton moet gekogelstraald worden om te vermijden dat de verf er af zal schilferen. Kleine oppervlaktes worden vooraf geschuurd met een parketschuurmachine met middelgrof schuurpapier.
Opletten met vloerverwarming.
Zet de vloerverwarming volledig af om te vermijden dat de coating te snel droogt. Als de coating is aangebracht, wordt geleidelijk aan de temperatuur beetje bij beetje verhoogd. De betonvloer moet uitgedroogd zijn en mag dus niet meer vochtig zijn. Een nieuwe vloer mag dus pas na ongeveer 4 a 6 weken (of langer) pas van coating worden voorzien, afhankelijk van de omstandigheden.
Voorwerk t.b.v. het coaten.
Voor het aanbrengen van coating op een kale betonvloer, moet men er voor zorgen dat deze vet- en stofvrij zijn. Als de vloer te ruw is, wordt deze eerst opgeschuurd. Bij een poreuze vloer wordt eerst een goede primer aangebracht. Bij gladde vloeren wordt deze lichtjes opgeschuurd met een staalborstel voordat de coating wordt aangebracht.
Meestal worden oude verf- en coatingslagen verwijderd. Dit wordt gedaan met afbijtmiddelen, branden of föhnen, of schuren. Schuren is meestal de beste en veiligste optie. Afbijtmiddelen worden door vakmensen aanbracht.
Het aanbrengen van coating geschiedt voor het beste resultaat telkens met tussenpozen van 24 uur.
Waarom beton van een coating voorzien?
Beton op zich lijkt voor velen saai, het wordt dus pas echt mooi als je zorgt voor een goede afwerkingslaag. Betonvloeren coaten kan voor de vormgeving, maar ook omdat betonvloeren stoffig zijn door loskomende kleine deeltjes. Door beton van coating te voorzien, verkrijg je een slijtvaste toplaag die je verlost van al het stof op de betonnen vloer. De toplaag is dan ook veel makkelijker om te onderhouden.