In de periode 1970 tot 1985 was er een grote vraag naar prefab betonproducten waarmee snel kon worden gebouwd. Daarom werd aan het beton een verhardingsversneller (calciumchloride) toegevoegd.
Het aangelengde beton van die prefabmuren en vloeren werd in een mal gestort.
Na voldoende uitharding van het beton werd de betonvloer uit de mal gehaald en opgeslagen. De mal werd hergebruikt. Zo werden kosten bespaard en werd er sneller gebouwd.
De mal werd hergebruikt. Zo werden kosten bespaard en werd er sneller gebouwd. In het geval van betoncorrosie of “betonrot” is het wapeningsstaal in het beton gaan roesten.
Wat gebeurt er bij betonrot?
Beton heeft op de wapening een zeer dun en beschermend huidje (‘de passiveringslaag’). Deze passiveringslaag beschermt de wapening tegen corrosie (roest). Door het indringen in het beton van kooldioxide uit de lucht wordt de wapening niet langer beschermd en kan gaan roesten.
Als het roesten van de wapening maar lang genoeg duurt, zal het onaangetaste wapeningsstaal te dun worden.
Betonrot betekent meestal een combinatie van drie problemen:
- het beton wordt uit elkaar gedrukt (door roesten van het wapeningsstaal)
- het wapeningsstaal verliest zijn constructie kracht (door roesten van het wapeningsstaal wordt het niet-aangetaste staal dunner)
- er treedt carbonatatie op (door scheurtjes in het beton of gaten door afgesprongen brokken beton, kan koolzuur uit de lucht bij het beton en gaat het corroderen van het staal nog gemakkelijker.
Betonrot kan optreden indien:
- de wapeningsstaven op een te geringe diepte liggen (de betondekking is te gering ofwel de dekking van de wapening door beton is niet voldoende)
- het betonoppervlak een “open” structuur heeft (te veel en te grote poriën; bij aanmaak betonmortel is te grof of teveel grind; bij de aanmaak van betonmortel is te weinig water gebruikt of is de mortel niet goed gemengd (dat noemt met een ’grindnest’; ook het gebruik van teveel water bij aanmaak van betonmortel geeft een verkeerde betonstructuur)
- het betonoppervlak scheurtjes vertoont (er treedt carbonatatie op in het beton en uiteindelijk gaat de wapening roesten)
- de betonmortel een te hoge concentratie chloride heeft, bijvoorbeeld als de betonmortel met calciumchloride is gemengd (calciumchloride werd vroeger toegepast als versneller van de verharding van beton) of als de mortel is aangemaakt met zeewater of anderszins verontreinigd water (door de chloride treedt er carbonatatie op in het beton en uiteindelijk gaat de wapening roesten).
Oplossingen voor betonrot:
Er zijn verschillende combinaties van oplossingen mogelijk. Voorkomen moet worden dat een vloer van een woning of kantoor helemaal opengemaakt moet worden en geheel vernieuwd. Dat kan namelijk nogal veel geld kosten!
Kathodische bescherming van corrosie van wapeningsstaal
Bij kathodische bescherming wordt een laag voltage op het betonoppervlak aangebracht en op de wapening. Door deze zeer lage spanning van enkele volts wordt de corrosie onderdrukt. Alleen loszittend beton moet worden verwijderd en gerepareerd.
Beton met een te hoog chloridegehalte hoeft niet weggehakt te worden, waardoor de omvang van de reparaties veel kleiner is dan bij conventionele reparatie. Dit is dan ook een direct voordeel van kathodische bescherming. Niet alleen is de overlast voor de gebruikers veel minder, er ontstaat ook aanzienlijk minder afval.
AArox is uw betonspecialist!